UV-lakk és üveggravírozás

A holland PERMANENTMARK® SECURITY SYSTEMS cég már közel két évtizede foglalkozik gépjárművek védelmi jelölésekkel. Eddig több mint 700.000 gépkocsit jelöltek már meg világszerte. A PERMANENTMARK® újdonsága a csak UV-fényben látható biztonsági jelölés a karosszéria elemeken. Az ötlet nem új, csak a technológia, melynek segítségével sokkal szélesebb körben elérhetővé vált a rendszer. Legnagyobb előnye, hogy egyszerre használ látható és szinte láthatatlan jelöléseket, így elkerülhetővé válik, hogy későn, csak az eltulajdonítás után derüljön ki a gépkocsi nyomon követhetősége.
A PERMANENTMARK® működése

PERMANENTMARK® rendszerrel begravírozható a gépjármű alvázszáma az összes üvegbe és a karosszériaelemek belső felületére (alapból 24 jelölés). Opcionálisan a lámpák, a könnyűfém felnik és a belső műanyagok is jelölhetők. A gravírozás nem egy egyszerű felületi jelölést jelent, hanem mély, kémiai maratást, amely csak a felület teljes rongálásával távolítható el. Az üveg jelölése esetén nem keletkeznek felületi mélyedések, mint a homokfúvásos gravírozásnál, továbbá az eredmény sokkal diszkrétebb, nem csúfítja el a gépjárművet. A jelölés az üvegen matt fehér színű. Az eljárás lényege, hogy az üveg struktúrája és a fényáteresztő képessége módosul. Sem lúggal, sem savval nem lehet eltávolítani. A lakkozott karosszéria elemeken az azonosító jelek áthatolnak a fedőlakkon, a festék rétegen és az alapozón, míg a karosszériát nem bántják. A karosszériaelemeken a jelölés csak UV-sugárzás hatására látszik, de a nyári időszakban az erősebb UV-A és UV-B sugárzás miatt szabad szemmel alig észrevehetően láthatóvá válik. Mivel ezek a jelölések az elemek belső felületén találhatóak, egyáltalán nem zavaróak. Az azonosító adatok akár többszöri átfényezés után is látszódnak egy UV-lámpa segítségével. Az eltávolítás egyetlen módja a fényezés teljes lecsiszolása fémig majd és az elem komplett újrafényezése. Ennek magas költsége és időigénye van. Az eljárás fedőlakk nélküli fényezésen nem végezhető el, de a normál fényezésű gépkocsik a '90-es évek közepétől már fedőlakkal rendelkeznek. A belső műanyag elemeket kék, illetve világos hangulatú belső esetén fehér színnel jelöljük. A hátsó lámpa narancssárga azonosítót kap. Ezek az azonosító adatok az eljárásnak köszönhetően, polírozással vagy oldószerekkel eltávolíthatatlanok. A jelölések mindössze 6 mm magasak és 11 cm hosszúak.


UV gravírozás normál fénynél
 
UV gravírozás UV fénynélMiért pont az alvázszámot gravírozzuk?

A rendszám gravírozása több problémát is felvet, hiszen az elveszhet, vagy új rendszám-rendszert vezethetnek be. Ezzel szemben az alvázszám végigkíséri az autó egész életciklusát. Gyakori hiba, hogy az alvázszám utolsó hat karakterét használják azonosításra, ugyanis az általában egy futósorszám, amely modellvariációnként ismétlődhet. A PERMANENTMARK® a gépjármű alvázszámának utolsó 13 karakterét használja, amely már garantáltan egyedi. Az alvázszám még kiegészül egy ország-jelölő kóddal (HU), a külföldre történő lopások ellen.

A jelölt autó két oldalsó üvegére egységes figyelmeztető matricát helyezünk, mely magyarul és angolul hívja fel a tolvajok figyelmét arra, hogy ezt a gépkocsit nem éri meg elvinni.

A jelölt gépkocsi gravírozott azonosító adatait a PERMANENTMARK® magyarországi központi adatbázisában tárolják, melyből igény szerint igazolást állítanak ki a biztosító társaságok és a rendvédelmi szervek részére.


  A PERMANENTMARK® előnyei:

 • értéktelenné teszi autóját a tolvajok szemében
 • 24 órás, állandó védelmet biztosít
 • diszkrét, de szinte eltávolíthatatlan jelölések
 • kedvező ár (alig több, mint egy tank benzin ára)
 • jelölés elvégzése nem tart tovább egy óránál
 • közel két évtizedes tapasztalat
 • MABISZ tanúsítvány
 • egyedülálló garancia
 • Eurotax értéknövelő tényező

 • Ára 24900 Ft, karosszériára és üvegre gravírozva.


  A PERMANENTMARK® megkapta a MABISZ tanúsítványát az Országos Rendőr-főkapitányság ORFK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával. A PERMANENTMARK® védelmi rendszer BN kategóriás minősítést kapott a MABISZ 469-10/20040907 nyilvántartási számon.